De Spaanse keizerarend is een grote roofvogel, in grote lijnen vergelijkbaar met zijn neef de Oostelijke keizerarend of wel Keizerarend, die in een totaal ander verspreidingsgebied wordt aangetroffen. Vergeleken met vergelijkbare arenden, is hij iets kleiner dan de Steenarend en iets groter dan de Havikarend. De Spaanse keizerarend heeft een totale lengte van 72 ot 85 cm, en een spanwijdte van 177 tot 220cm. Een typische spanwijdte voor een mannetje is naar verluidt ca. 190cm, terwijl dat voor een vrouwtje ca 210cm kan zijn. De adulte vogel lijkt op de Oostelijke keizerarend en kan van veraf op de Steenarend lijken, maar over het algemeen heeft hij een donkerdere kleur dan beide andere soorten, een rijke zwartbruine kleur die zich helemaal uitstrekt van de keel tot aan de buik. Net als de Oostelijke keizerarend heeft een adult een brede kenmerkende witte band op de schouder en voorrand van de vleugel, die bij de Spaanse soort zelfs meer uitgesproken is dan bij de oostelijke soort. De Spaanse Keizerarend heeft echter ook een kenmerkende witte vlek op beide bovenvleugels welke de Oostelijke vorm niet heeft. Daarnaast heeft hij een veel bleker getaande kleur op de nek en kop, in tegenstelling tot de goudgele kleur zoals bij de Steenarend. De juveniele Spaanse keizerarend is heel anders gekleed dan volwassenen en andere roofvogels, omdat deze over het algemeen een uniforme bleke strozandige kleur hebben, in contrast met brede zwarte banden aan zowel de boven- als onderkant van de vleugels.
De Spaanse keizerarend foerageert voornamelijk op Europese konijnen, welke ongeveer 58% van het dieet van deze soort uitmaakte voordat Myxomatose en hemorragische konijnenziekte welke de inheemse Iberische populatie van het konijn sterk verminderden. Toen de konijnenpopulatie instortte, is geregistreerd dat ze zich voeden met een breed scala aan gewervelde dieren met wisselend succes, afhankelijk van de prooipopulaties, kunnen ze semi-gespecialiseerde jagers worden van watervogels (met name Euraziatische meerkoeten, eenden en ganzen, en ook een aantal patrijzen, duiven en kraaien en elke andere vogel die ze tegenkomen die kwetsbaar zijn voor een hinderlaag). Van meer dan 60 vogelsoorten is bekend dat ze worden opgenomen in hun prooispectrum. Er worden ook af en toe verschillende zoogdieren gevangen, waaronder verschillende knaagdieren, hazen, marterachtigen, egels en zelfs andere grote roofdieren zoals rode vossen of (zelden, omdat ze niet typisch aanwezig zijn in het leefgebied) huiskatten en kleine honden. In zeldzame gevallen kan er ook op reptielen of zelfs vissen worden gejaagd. Een breedt spectrum van prooien dus en tegelijkertijd laat de Spaanse Keizerarend zien dat het zich kan aanpassen aan de omgeving.
Stam: Chordata
Klasse: Aves
Orde: Accipitriformes
Familie: Accipitridae
Geslacht: Aquila
Soort: Aquila adalberti
Het leefgebied van de Spaanse keizerarend bestaat meestal uit droge, volgroeide bossen, die ze gebruiken voor nesten en afzondering, maar nesten zijn meestal vrij dicht bij struikachtige openingen en waterrijke gebieden waar de kans op prooien groter is. Het is een schuwe soort ten opzichte van de mens, ze nestelen normaal alleen waar kans op menselijke verstoring laag is. Zoals de meeste roofvogels zijn ze zeer territoriaal en hebben ze de neiging om een stabiel leefgebied te behouden. Spaanse keizerarenden nestelen van februari tot april. Het nestpaar zal bij de eerste bouw een nest bouwen van wel 1,5mtr breed, wat in de loop van de tijd zal toenemen. Ze nestelen vooral in volwassen Quercus-suber- of pijnbomen.
Deze soort komt voor in Midden- en Zuidwest-Spanje en aangrenzende gebieden van Portugal, op het Iberisch schiereiland. Het bolwerk ligt in de Dehesa bossen van Midden- en Zuidwest-Spanje, zoals in Extremadura, Ciudad Real en gebieden in het noorden van Huelva en Sierra Norte in Sevilla. De Spaanse keizerarend is een ingezeten soort, in tegenstelling tot de gedeeltelijk migrerende Oostelijke keizerarend. Een stabiel voorkomen in Marokko wordt betwist, maar onvolwassen vogels bezoeken regelmatig Marokko tijdens de verspreidingsperiode.
Accipitridae, Accipitriformes, Aguia imperial ibérica, Aguia-imperial-ibérica, Àguila imperial ibèrica, Águila Imperial Ibérica, Aigle ibérique, Aquila, Aquila imperiale spagnola, Eguzki-arrano iberiarra, ibeeria kääpakotkas, Ibériai sas, Iberiaørn, İberya şah kartalı, Ispaninis erelis, orel iberský, Orzeł iberyjski, pyreneidenkeisarikotka, Skassörn, Spaanse Keizerarend, Spānijas ērglis, Spanischer Kaiseradler, Spanish Imperial Eagle, Spanje 2021, Spansk kejsarörn, Spansk Kejserørn, Španski kraljevi orel, Испанский орёл могильник, Испанский орёл-могильник, ニシカタジロワシ, 西斑牙雕