South Georgia 2016

4 november – dag 6 op de boot

 
8:00     GPS: 52°20.3’ S/ 051°50.3’W
Weer: 8°C, licht bewolkt, ZW wind, kracht 6

Zuidelijke Koningsalbatros – Southern Royal Albatross

Vandaag zitten we de hele dag op zee, de boot komt goed vooruit met deze kalme zee. Voor de vogels wat minder, die hebben immers de wind nodig om te kunnen vliegen. De hele dag op zee is zo opgevuld, met diverse lezingen, waaronder de verplichte lezing van South Georgia en daarbij hoort ook het stofzuigen van onze spullen. Door de wereldreizigers / walvisvaarders  van vroeger zijn er ratten en andere zaken op het eiland gekomen die hele natuursystemen in de war schoppen. Nu denken ze dat ze dit jaar het hele eiland opgeschoond hebben van ratten, ze blijven daar hard voor vechten, bezoekers moeten verplicht lezingen bijwonen, hun spullen stofzuigen en er komt een controle aan boord om het schip te controleren en ons voordat we van boord mogen. Ik sta met Rob de hele dag op het dek om vogels te fotograferen.

Noordelijke Reuzenstormvogel – Northern Giant Petrel

5 november – dag 7 op de boot

 
8:00     GPS: 53°10.2’ S/ 044°25.6’W
Weer: 5°C, bewolkt, NNW wind, kracht 7

Wenkbrauwalbatros – Black-browed Albatross

Nog een dag op zee, met heel veel te zien: diverse albatros soorten, Zuidelijke Reuzenstormvogel, Kaapse duif, Duifprion, Sneeuwstormvogel,  bijzondere dolfijnen en bultruggen. Vandaag bereiken we de antarctische convergentiezone, dit is de grens tussen de polaire en subtropische wateren. South Georgia is voor het eerst per toeval ontdekt in 1675. Het eiland heeft een oppervlakte van 3.760km2, 170 km lang en 40 km breed. Afstand naar de Falklands bedraagt 1.300 km.

Bultrug – Humback wale

Op South Georgia is heel veel gejaagd Pelsrobben, walvissen e.d. Ze zijn zolang doorgegaan tot er bijna geen walvis meer over was. Wat overbleef is nu ook nog heel goed te zien, de verlaten geoxideerde walvisstations en zijn verbrandingsovens. Nu komen er op deze plekken waar de walvisstations waren nog steeds bijna geen enkele walvis voor.

Rotsspringer – Southern Rockhopper Penguin

South Georgia heeft een enorm gevarieerd en overvloedig dierenleven. De grootste populatie Zeeolifanten wereldwijd bevindt zich hier, verder komen voor: Pelsrobben, Bultruggen, Potvissen, Zuidkapers, Blauwe vinvissen. Maar liefst 4 broedende pinguïn soorten hier: Koningspinguïn, Macaronipinguïns, Ezelspinguïns en Kinbandpinguïns. Op South Georgia zal blijken dat wind en golven een hele grote rol spelen in dit gebied. Het is elke keer weer duimen of dat we mogen gaan landen.

Koningspinguin – King penguin

Antarctica

Voor veel mensen is Antartica het 7e continent wat ze bezoeken. Er is geen bevolking op Antarctica, het continent is bijna volledig bedekt met een ijskap en het is het koudste gebied op Aarde. De laagste temperatuur ooit gemeten in een weerstation is -91 °C. Antarctica is niet alleen koud maar ook heel droog, er valt hier minder neerslag dan in de woestijnen in Afrika.  Antarctica heeft een oppervlakte van ongeveer 14.000.000 km2, geheel bedekt door gletsjers en ijskappen.  Van al het ijs op de wereld ligt 90% op Antarctica. De gemiddelde dikte van de ijskap bedraagt 2200 meter en op het dikste punt is het ijs zelfs 4776 meter dik. Flora en fauna, op Antarctica komen planten voor, geen uitbundige bloemplanten, maar voornamelijk korstmossen. De zeeën rondom Antarctica zijn zeer voedselrijk, die als voedsel dienen voor vogels, vissen en zoogdieren. landdieren zijn er niet echt op Antarctica, er zijn wat ongewervelde aanwezig zoals de Vleugelloze mug 12mm groot, Springstaart 1mm en de Roofmijt. Zeehonden en robben komen in grote getalen voor, zoals de Krabbeneter, het Zeeluipaard, de Weddell zeehond, de Ross zeehond, de Zuidelijke zeeolifant en de meest voorkomende soort de Pelsrob. 2 pinguïn soorten zijn Antarctisch de Keizerspinguïn en de Adélie pinguïn welke we beide niet zullen gaan zien….helaas. Wel zullen we de Kinbandpinguïn en Ezelspinguïn hier weer zien. Onderweg naar Antarctica zijn heel veel vogels te zien, de meeste soorten broeden op de sub Antarctische eilanden: Zuidelijke reuzenstormvogel, grijzen en Antarctische stormvogel, Kaapse duif, Sneeuwstormvogel, Wilsons stormvogeltje, Keizersaalscholver, Zuidpoolkip, Zuidpooljager en Zuidpoolstern. Dit belooft wat voor de komende dagen!

Koningspinguin – King penguin

6 november – dag 8 op de boot

8:00     GPS: 54°05.1’ S/ 037°06.4’W
Weer: 5°C, licht bewolkt, W wind, kracht 9

South Giorgia

Na 2 en halve dag bereiken we dan eindelijk weer land, iedereen is erop gebrand om aan land te gaan. De wind en golven gooien roet in het eten en zorgen ervoor dat we langer moeten wachten. Ze varen verder op zoek naar een meer beschutte plek, uiteindelijk na de lunch en verkenning van de crew kunnen we voet aan land zetten op Salisbury Plain – één van de grootste koningspinguïnkolonies van South Georgia.
Een extra kleding laag is hier niet overbodig, de wind maakt het echt koud.  Wat een belevenis de natuur is overweldigend, waar moeten we kijken? ’s-Avonds bij de recap vieren we de landing op South Georgia en worden we voorbereid op morgenvroeg. De crew is super enthousiast over deze plek. En wat een fantastische dag was het weer!

Prachtige momenten op South Giorgia
Koningspenguins
ik zelf in actie

7 november – dag 9 op de boot

8:00     GPS: 54°09.6’ S/ 036°41.9’W
Weer: 2°C, sneeuw, NW wind, kracht 5

Ijsberg

Vandaag begint het te lijken op onze verwachting van deze reis, koud, sneeuw, wind en alles wit. De dag begint vandaag extra vroeg om de “wind” voor te zijn. Rond kwart over 4 worden we gewekt, er zijn al wat koekjes gebakken zodat we niet op een lege maag hoeven te vertrekken, deze ochtend landen we op Stromness waar we een wandeling kunnen maken naar de shackleton waterval en degene die niet willen lopen kunnen opzoek naar de ezels pinguïn, zeeolifant en de pelsrobben. Later vandaag krijgen we de mensen van de rattenbestrijding aan boord voor een lezing en wordt alles gecontroleerd. Als alles in orde is mogen we van boord voor een bezoek aan Grytviken, de hoofdstad van South-Georgia, begraafplaats van Shackleton en oud walvisstation. Terug aan boord zal er een bbq zijn, leuk! Helaas het vlees is bereid op de bbq, maar opeten doen we gewoon binnen, de wind is een beetje toegenomen en het begint echt koud te worden.

Zeeolifant

8 november – dag 10 op de boot

8:00     GPS: 54°26.1’ S/ 036°10.1’W
Weer: 7°C, bewolkt, NW wind, kracht 7

Na een heftige overtocht met de Zodiac heeft toch iedereen het land weer veilig gehaald. Deze ochtend bezoeken we St. Andrews bay, een brede baai waar 3 gletsjers op uitkomen. Hier vinden we de grootste koningspinguïns kolonie van South-Georgia, diverse vogels broeden hier en de stranden liggen vol met zeeolifanten en pelsrobben. Terug aan boord loopt alles in duigen de wind zorgt ervoor dat we constant moeten uitwijken. Met het laatste daglicht heeft de crew het toch nog voor elkaar gekregen dat we een zodiac cruise gaan doen in Moltke Harbor, alwaar we getuige waren van een waar voedsel feest voor de reuzenstormvogel van het karkas van een Zeeolifant.

9 november – dag 11 op de boot

8:00     GPS: 54°47.5’ S/ 035°48.3’W
Weer: 4°C, bewolkt, regenachtig, mistig, O wind, kracht 2

Kaapse stormvogels

Onze laatste dag op South – Georgia, we zouden rond 4 uur gewekt worden om eventueel een bezoek te brengen aan Gold Harbour. Maar de wake-up call kwam niet. De wind en golven zorgden voor te veel risico. Dus besloot de kapitein om door te varen naar Cooper Bay hier zag het er allemaal goed uit, dus de Zodiacs werden naar beneden getakeld. Nadat iedereen gereed was, werd toch besloten niet te gaan de condities waren weer aan het veranderen. Jammer dat we niet veel meer hebben kunnen zien en ervaren van South-Georgia, maar ook dat hoort bij zo’n reis. Later vandaag zal de storm nog verder toenemen, het komt zelfs zover dat er niemand meer naar buiten mag. En zo gaan we op weg naar Antartica. De wind zorgt echter wel voor spektakel en veel vogels! Ook ijsbergen worden steeds meer gezien wat met dit licht echt gave beelden geeft.

10 november – dag 12 op de boot

8:00     GPS: 57°44.3’ S/ 039°49.7’W
Weer: 3°C, licht bewolkt, O wind, kracht 3

Na een hele onrustige nacht waarbij er toch wel een stoel door de kamer is gegaan, vragen we ons af of we vannacht zijn gekrompen, dat geschuif in bed met in elkaar gevouwen wervels is niet bevorderlijk voor de nachtrust en je lichaam. Vandaag weer een hele dag op zee, verplicht stofzuigen, lezingen volgen, spelletjes doen, vogels kijken en we komen steeds meer ijsbergen tegen. Antartica here we come.

South Orkney Islands
South Orkney Islands
South Orkney Islands
South Orkney Islands

11 november – dag 13 op de boot

8:00     GPS: 60°45.8’ S/ 044°41.2’W
Weer: 0°C, sneeuw, ZW wind, kracht 7

Wilsons Stormvogeltje – Wilsons Storm Petrel

Vannacht hebben we geologisch Antarctica bereikt we zijn over de 60 graden gevaren. We hadden vandaag weer een kleine kans om land te gaan op South Orkney een kleine eilanden groep met een Argentijns onderzoeksstation. Vrijwel altijd onbereikbaar en vandaag ook de wind en hoge golven zorgen ervoor dat we niet op de zodiacs kunnen of kunnen landen. Vanavond in de bar houden ze nog een veiling en de opbrengst gaat naar South Georgia, de groep Chinezen is helemaal los, daar kunnen wij niet meer tegenop bieden.

12 november – dag 14 op de boot

8:00     GPS: 62°20.0’ S/ 052°51.9’W
Weer: -1°C, bewolkt, ZZW wind, kracht 8

Roetkopalbatros – Light-mantled Sooty Albatross

Vandaag weer een volledige dag op zee, ter vermaak weer wat lezingen en natuurlijk met enige regelmaat naar buiten om te kijken wat daar allemaal gebeurt. Je moet wel een echte zijn om nu nog buiten op het dek te staan. Wat is het koud. Aan het eind van de dag varen we de Brandsfield straat in en heel heel ver weg hebben we kans om de ijskap te zien.